שיטת IEMT

INTEGRAL EYE MOVEMENT THERAPY – טיפול וריפוי אינטגרלי בעבודה עם תנועות העין.

שיטת IEMT פותחה למטרת טיפול במצבים בהם טיפולים אחרים ארוכי טווח לא השיגו תוצאות. לדוגמה, במצבים של אנשים הסובלים מדיכאון, פוסט- טראומה או הפרעות פסיכוסומאטיות. 

שיטת הטיפול מתבצעת על ידי טכניקת פעולה עם תנועות העיניים של המתאמן. שיטה זו הוכחה שמשיגה תוצאות משמעותיות ואפקטיביות ביותר בתוך זמן קצר.

I.E.M.T היא שיטת טיפול מהירה ומדויקת, המתבססת על זיהוי ועבודה מול חמש תבניות מקבעות (דפוסי התנהגות מקבעים) באדם.
התהליך מתבצע תוך כדי זיהוי הטבעות רגשיות של המתאמן, והטבעות זהות ייחודיות לו.

טכניקת הטיפול נעזרת בתנועות עיניים מדויקות אשר מכוונות להשפעה מהירה על החוויה הסובייקטיבית הרגשית של המתאמן.

הייחוד בשיטה זו נעוץ בכך שהמטופל לא נדרש לספר ולדבר על תחושותיו וחוויותיו במהלך הטיפול, מספיק שהוא שומר בתודעתו את הזיכרון של החוויה, והעיבוד של הסיטואציה והשלכותיה נעשים תוך כדי כך. כך שבמקרים בהם המתאמן/המטופל אינו מסוגל להתחבר לחוויה ולהתבטא לגביה, דבר היוצר חסם ומגבלה בתהליכי טיפול אחרים, כאן הטיפול עדיין יהיה אפקטיבי.

IEMT והקשר בין הגוף לנפש

נמצא כי לזיכרון טראומטי תכונות המבוססות על שינויים במערכת העצבים המרכזית.

המוח הרגשי – שהוא המערכת הלימבית, מורכב מרקמה עצבית שונה משל הקורטקס (החלק שאחראי בין היתר על המחשבה והדיבור) ורקמה זו אחראית למעשה על רגשות ועל תגובות המתקשרות להישרדות.

מבנה המוח הרגשי הוא פשוט לעומת המבנה של הניאו-קורטקס. רוב האזורים במערכת הלימבית לא מאורגנים בשכבות אחידות של נוירונים אשר מעבדות מידע, אלא במצבורים.

על רקע השוני במבנה, אופן עיבוד המידע במוח הרגשי הוא פרימיטיבי לעומת התהליך בניאו-קורטקס,
שם עיבוד המידע נעשה בצורה מהירה יותר ועל כן מותאמת לתגובת הישרדות אמתית ונחוצה.

מכאן עולה שלמעשה המוח הרגשי 'קרוב יותר לגוף הפיזי' מאשר לקוגניציה. 

ולכן פשוט יותר להגיע לתמרון של רגשות דרך הגוף עצמו, במקום באמצעות דיבור ושיח.

הפסיכיאטר ואסל ואן דר קולק (1988) טען כי כאשר מערכת העצבים הסימפתטית נמצאת במצב של  עירור גבוה, הקידוד המילולי בזיכרון שלנו מושבת, ומערכת העצבים המרכזית נסוגה אל צורת זיכרון חושית ואייקונית ששלטה בתקופת הילדות המוקדמת.

תמונה של עין מהופנטת בכחול - IEMT טיפול בתנועות עיניים

תפקידו המרכזי של המאמן הוא בעצם לתכנת מחדש את המוח הרגשי של המתאמן, כך שיתאים למצב בהווה, במקום שימשיך ולהגיב כבמצב הישרדותי השייך לעבר.

לצורך כך נמצא שהרבה יותר יעיל להשתמש בשיטות שפועלות על הגוף ואז משפיעות ישירות על המערכת הלימבית, במקום להסתמך על שיטות המתבססות על  דיבור והיגיון, שהוכחו כפחות יעילות לטיפול במצבים פוסט טראומטיים. (שרייבר, איגוד הפסיכואנליטיקאים הצרפתי, ועוד).

כיום, ההשפעה העמוקה  של המצב הנפשי על המצב הפיזיולוגי ברורה מתמיד. וכאן IEMT נכנס לתמונה. אופן הטיפול נמצא מתאים ביותר כאשר המתאמן מציג תגובות גופניות ברורות לנוכח אירוע טראומטי שחווה, והזיכרון שנותר לו ממנו.

טיפול יעיל ומוצלח בהתמודדות עם זיכרון כואב, תגובות פסיכוסומאטיות ופוסט טראומה

תגובות לזיכרון כואב, פוסט טראומה ומצבים פסיכוסומאטיים, הנעים מהיחלשות של המערכת החיסונית, תחושות לחץ בחזה, תחושת מחנק בגרון, כאב נודד, מתיחות והיתפסות של שרירי הכתפיים והשכמות, ומיגרנות, ועד לפיתוח מחלות כרוניות ואף מסכנות חיים כגון יתר לחץ דם, סכרת, מחלות לב, סרטן וכיו"ב).

הפרעות נוספות שידוע כי השיטה נמצאה יעילה ביותר לטיפול, הן הפרעות שינה, הפרעות אכילה הפרעות קשב וריכוז, בעיות של תלות יתר, חרדות שונות, ופוביות מסוגים שונים.

בבסיס השיטה הנוגעת בחיבור בין הגוף והנפש עומדת התפישה, כי באמצעות הטיפול ניתן לפתוח חלון תרפויטי רחב יותר מבדרך כלל, המאפשר טיפול רגשי אפקטיבי ומהיר יותר עבור אנשים, שגם נותן מענה למכלול ההיבטים הרגשיים של המטופלים, בשילוב מענה תרפויטי מבחינת ההיבטים הפיזיולוגיים מהם הם סובלים.